Hrastnigg Seznam forumov Hrastnigg
Forum Hrastnika
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Arbitraža o meji med SLOvenijo in HRVAŠKO

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Hrastnigg Seznam forumov -> Politični Hrastnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Chope
Bog in batina


Pridružen/-a: 11.07. 2006, 05:10
Prispevkov: 1974

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2010 17:16    Naslov sporočila: Arbitraža o meji med SLOvenijo in HRVAŠKO Odgovori s citatom

Bliža se referendum zato je moja dolžnost, da vas seznanim z zgodovinskimi dogodki v nam bližnji preteklosti. Ne bomo se vračali v državo Karantanijo ali v Ilirske province, blizu nam je čas po prvi svetovni vojni. Spodaj je napisana kronologija dogodkov od leta 1918 po razpadu Avstroogrske.
Preberite si vsaj tole in se na referendumu odločite. Pa še zemljevid si poglejte.


Kratka kronologija dogodkov:

# Leto 1918 – razpade Avstro-ogrska in pri nas nastane 29.10.1918 Država Slovencev, Hrvatov in Srbov. 1. decembra/Grudna istega leta nastane z združitvijo Države SHS ter Kraljevine Srbije in Črne gore nova država Kraljevina SHS.
# 12. septembra/Kimavca 1919 so italijanski prostovoljci pod vodstvom Gabriela d'Anunzia okupirali mesto Reko.
# 10.10.1919 je Kraljevina SHS kot nova država priznana na mirovni konferenci v St. Germainu.
# 12.11.1920 je bila med Kraljevino SHS in Italijo podpisana Rapalska pogodba, s katero je Italiji pripadlo ozemlje na katerem je živelo več kot pol milijona Slovencev. Slovenci smo to ozemlje krivično izgubili zaradi podle mednarodne trgovine in nam izredno škodljivega tajnega Londonskega sporazuma 1915, med Italijo in silami Antante. Meja med Italijo in Slovenijo (Kraljevino SHS) je potekala od severa proti jugu po črti Peč, Jalovec, Triglav, Blegoš, Planina, Javornik, Snežnik Kvarnerski zaliv. Mesto Reka je postalo »svobodno mesto«.
# V Kraljevini SHS je dne 26.4. 1922, stopil v veljavo Zakon o obči upravi. Slovenija je razdeljena na »Mariborsko oblast« in »Ljubljansko oblast«. K »Ljubljanski oblasti« sodi povsem na jugu tik nad svobodnim mestom Reko (od Kantride), nekaj kilometerski pas (»Slovenski pas«) v katerem so tudi Kastav, Čabar in Prezid, ki vsi pripadajo Sloveniji. Gre za zgodovinsko ozemlje Dežele in pred tem Vojvodine Kranjske, h kateri je stoletja sodila tudi Reka, stoletno kranjsko pristanišče.
# Leta 1924 so Reko z Rimskim sporazumom priključili k Italiji.
# 6. januarja/Prosinca 1929 je v Kraljevini SHS odpravljena Vidovdanska ustava ter uvedena diktatura kralja Aleksandra in njegovih srbskih generalov.
# Oktobra/Vinotoka 1929 kralj razglasi novo državo diktaturo - Kraljevino Jugoslavijo. Prepovedano je ime Slovenija in ukinjena slovenska zastava. Nastanejo banovine in nekdanja Slovenija se po novem imenuje Dravska banovina. Meje prejšnje Slovenije in nove z diktaturo nastale Dravske banovine niso enake. Slovensko ozemlje od Reke oz. Kantride in Kastava do Čabra in Prezida (»Slovenski pas«) je bilo odtrgano Dravski banovini (Sloveniji) ter priključeno k Savski banovini (Hrvaški).
# Leta 1943 fašistična Italija kapitulira in Reko zasedejo Nemci.
# Leta 1945 osvobodijo Reko enote JA s precejšnjim številom slovenskih borcev (v Prekomorskih brigadah), ki pa odhitijo naprej proti slovenskemu Trstu in ga osvobodijo.
# od maja/Velikega travna 1945, do jeseni 1947, je bila ustanovljena t.i. Julijska krajina s conama A in B. Cona A je bila pod upravo anglo-američanov, cona B pa jugoslovanske vojske. Cona B je obsegala celotno Istro in tudi mesto Reko.
# Med leti 1945 in 1947 na Reki ostanejo v glavnem srbo-hrvaške enote JA. Hrvati takoj pohitijo z zasedanjem čim večjega dela Istre in naseljevanjem v vojni pregnanega hrvaškega in bosanskega prebivalstva na tem ozemlju. lstra nikoli v zgodovini do leta 1945 ni bila Hrvaška. Nikoli v zgodovini Hrvati niso imeli nikakršnega stvarnega upravnega nadzora nad Istro. Hrvaška z Istro ni imela niti teritorialnega stika, dokler ji tega ni prinesla diktatura kralja Aleksandra Karadžordževića, leta 1929, ki je vmesno slovensko ozemlje (»Slovenski pas«) med Italijo in Hrvaško, dodelila Savski banovini (Hrvaški),namesto Dravski banovini (Sloveniji). Hrvaška OZNA (UDBA) in KNOJ izvedejo v Istri strašne pokole nad avtohtonim prebivalstvom (Slovenci in Italijani), ki v velikem številu zbeži, ali konča v »fojbah«. Zanesljivo je le to, da je Slovencev v Istrskih fojbah veliko več, kot velja v uradni zgodovini. Hrvati so se namreč pogosto izgovarjali, da so likvidirali italijanske fašiste, v resnici pa so etnično čistili predvsem Slovence v Istri, Italijane pa preganjali iz Istre. Drug izgovor za etnično čiščenje Slovencev je bil, da gre za protikomuniste.
# 1947 - S Pariško mirovno pogodbo je bilo ustanovljeno Svobodno tržaško ozemlje (STO) in Slovenci smo dobili dostop na odprto morje, od reke Timave do reke Mirne. Svobodno tržaško ozemlje je bilo razdeljeno na dve coni – cono A in cono B. Uradna jezika v obeh conah sta bila slovenski in italijanski. V Coni B Svobodnega tržaškega ozemlja je bilo ustanovljeno lstrsko okrožje s sodiščem v Kopru, ki je segalo na jugu do reke Mirne. Sestavljala sta ga okraja Koper in Buje, Občina Piran je obsegala tudi Kaštel in Savudrijo, skupaj 7.973 hektarjev slovenskega ozemlja.
# 5. Oktora/Vinotoka 1954 je bil Podpisan Londonski memorandum, katerega sestavni del je tudi specialni statut, ki prepoveduje spremembe meje osnovnih administrativnih enot z namenom, da bi ogrožali etnično sestavo ustreznih enot.
# Leta 1975 je bil podpisan Osimski sporazum med SFRJ in Republiko Italijo, ki je določil našo zahodno mejo. Republika Slovenija je po osamosvojitvi leta 1991, z notifikacijo tega sporazuma z Republiko Italijo, postala edini naslednik Osimskih sporazumov in tudi v tem oziru tudi zadnje mednarodnopravne razmejitve v Jadranskem morju.




_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Chope
Bog in batina


Pridružen/-a: 11.07. 2006, 05:10
Prispevkov: 1974

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2010 17:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj izjav znanih slovencev v zvezi z referendumom.

Pahor je zadnjič govoril o tem, da se s tem vračamo nazaj k tistemu duhu, ki je bil tako rekoč duhovna struktura naše nove države. Če bi se ob osamosvajanju Slovenije obnašali tako kot danes Pahor, potem Slovenci ne bi imeli nikoli svoje države.
France Bučar


»Arbitražni sporazum predstavlja akt kolaboracije z okupatorjem. Hrvaška še ni v EU in mi smo jih držali s tem. Unija nas je prvič začela jemati resno. Nakar je predsednik vlade padel v depresijo in naredil »salto mortale« ter začel zganjati evforijo, ki je le druga plat depresije.«
Tine Hribar


Slovenijo čaka popolnoma nepredvidljiva situacija in mednarodna izolacija. Po toči zvoniti je prepozno. Jaz zvonim zdaj, ko toče še ni; če bo in bo izbrisala vsa naša prizadevanja, bo prepozno,«
Borut Pahor


Slovenija zahteva več, kot ji pripada po mednarodnem pravu - in samo to je tisto, kar pojmuje kot »pravično rešitev«
Mojca Drčar Murko


Vlada je arbitražni sporazum s Hrvaško sprejela nezakonito.
Miha Pogačnik

_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Chope
Bog in batina


Pridružen/-a: 11.07. 2006, 05:10
Prispevkov: 1974

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2010 17:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kje bi morala potekati pravična meja med Slovenijo in Hrvaško?
»Relativno pravična meja, ker se vsaka meja določa sporazumno, bi morala potekati nekje med južno mejo nekdanje občine Piran in južno mejo Svobodnega tržaškega ozemlja na reki Mirni, ki je bilo ukinjeno leta 1954. Meja nekdanje piranske občine, ki je potekala po sredini savudrijskega polotoka in južno od Dragonje, je skrajna točka, do katere bi smela popustiti Slovenija. Ta meja je bila uradno zapisana in narisana. Priznale so jo vse oblasti vključno z italijansko in tudi jugoslovansko takoj po vojni. Tudi južna meja Svobodnega tržaškega ozemlja na Mirni, na katerem sta bila zaradi narodnostne sestave prebivalcev uradna jezika le slovenščina in italijanščina, je bila mednarodno potrjena meja in ji takrat Hrvati niso nasprotovali. Te meje Svobodnega tržaškega ozemlja (STO) na Mirni še ni nihče preklical. Vojna mornarica bivše Jugoslavije je še leta 1990 imela svetilnik na polotoku Savudrija za lastnino piranske občine! Samo državna meja na južnem robu nekdanje občine Piran zagotavlja celovitost Piranskega zaliva in vključitev nekaterih zaselkov, ki si jih lasti Hrvaška, v slovensko državno ozemlje.«
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
magic
Ovčka


Pridružen/-a: 23.04. 2008, 22:25
Prispevkov: 171
Kraj: sončna strn raufnka

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2010 09:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse za kar se je naš narod boril bo splavalo "po vodi". POstali bomo cona znotraj neke ureditve (EU), popolnoma odvisna od dobre volje Hrvatov. Pahorja niti nisem volil, ker se je že zdavnaj pokazalo da ni drugega kot prodan šminker. Besedne igre sploh včeraj z Janšo na POPTV-ju so tudi pokazale, da mu tudi retorika ne gre najbolje, ker ga je J dobesedno nadvladal. Pa še njegove obrazne geste in glas dokazuje svoje, pa ni treba bit nek psiholog da to vidiš.

Ne vem zakaj ne morjo prjet hrvate za jajca pa izpogojevat vsega skup, ker bojo vsi sporazumi kar jih je blo, od Drnovček Račan naprej šli u PM, morja bomo mel pa tolk da bomo res lahko ribe poimenovali.
_________________
in vino veritas, in vagina penis!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
štakor
Škof


Pridružen/-a: 27.12. 2007, 10:24
Prispevkov: 558

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2010 22:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

chope ne prodajaj solate iz jelinčičevega talarja.
pri arbitražnem sporazumu gre predvsem za določitev meje na podlagi stanja 25 junij. noben dokument po tem datumu ni relavanten, tudi vse tiste meje ki jih zgoraj opisuješ niso v tem sporazumu relavantne.
mal preveč se poudarja meja na morju, pri tem se pa pozablja meja na kopnem. naj spomnim da so slovenci recimo temu okupirali trdinov vrh in pa lastimo si tudi Sv. Jero (Sv. Gera), ki sta vedno bila na hrvaški strani meje. Tudi na poročju okrog Mure je precej parcel, katere so si prilastili hrvati.
arbitri bodo po mednarodnem pravu pravično določili mejo med državama, trenutni problem so predvsem jajcanja med politiki kdo ima bolj prav, tudi Janša si je nekoč že prizadeval za arbitražo, zdej je pa kr naenkrat proti. problem je tudi, ker slovenci zahtevamo več kot nam pripada po mednarodnem pravu.
očitno je stik z odprtim morjem tista tema na katero si ga mečejo vsi slo politiki. arbitri bojo jasno določili ali smo upravičeni do stika ali pa pač ne.

drugače si pa preberte tud tole, kako se lahko slovenija pod nosom obriše za odprto morje:
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042363453

Na pimpek mi gre že počas ves ta prepucavanje politike, nej se že enkrt jasno in glasno pove točno kje je meja, da ne bo prepucavanja in incidentov pred volitvami na naši ali hrvaški strani.

P.S. Mislim da je prav da se gre na arbitražo, sem pa proti referendumu. Dva tako različna naroda kot smo slovenclni in hrvatarji se še 300 let neb dogovorila kje je meja. če bi še dolg odlašal, bi lahk bli še ob postojno pa novo gorico.
_________________
Tko ni za nas je protif nam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Chope
Bog in batina


Pridružen/-a: 11.07. 2006, 05:10
Prispevkov: 1974

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2010 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glavna in edina napaka pri tem referendumu je, da se slovenska politika ni poenotila tako, kot pri vstopu v EU ali NATO. Vsaj velika večina slovenske politike je takrat glasovala ZA.
Tokrat pa je precej drugače in tudi zato je prišlo do delitve naroda.
Sam menim, da bo naša vladna politika zafurala precej slovenskega teritorija, ravno tako, kot ga je tovariš Kardelj v poker špilu z tovarišem Bakaričem ob litru rujnega. Pa še nekaj simbolike je v zdajšnjem dogovarjanju. Tovariš Kardelj in tovariš Pahor sta oba iz levegabloka, resda v drugih časih, poleg tega pa še oba v istih letih (norih).
Večji problem kot zagotoviti glasovanje ZA arbitražni sporazum pa se nam obeta ob spreminjanju Ustave RS. Za spreminjanje meja (krčenje teritorija) bo potrebna 2/3 večina, ki pa je vladni trojček s priveskom nima. Kdo bo glasoval za zmanjšanje teritorija Republike Slovenije? Izdajalci? Zagovorniki bodo rekli mirovniki. Čez 50 let bo pa res meja pr Brodarskem društvu. Ali je vredno za mir s hrvati požreti svoje dostojanstvo.
Pa še to; nekateri bi za mir ali dividende(gospodarstvo) prodali ozemlje Slovenije ali pa svojo mater. Vemo kateri so ti tiči.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
štakor
Škof


Pridružen/-a: 27.12. 2007, 10:24
Prispevkov: 558

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2010 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne rečem da nismo bili v zgodovini ob del svoje zemlje, ampak na meje izpred 100 let se ne mormo zgovarjat.
Problem je v tem, da se je potrebno zment o meji. 20 let se nismo mogl zment, pa še naslednjih 20 let se sigurno neb popolnoma nč zmenl, ker je ponavadi tako pr nas kot na hrv politika razdvojena nekje na pol.
Dejstvo je, da bojo arbitri preučil vse pravne poti in tudi dokumente ki jih bodo obe strani predložili, tako da dvomim da bodo sprejel slabo odločitev.

Če se spomnite se je že Janša v svoji vladi dogovarjal o arbitraži ali pa mednarodnem sodišču, pa je bila levica strogo proti. Sedaj kopa je levica na oblasti, je pa desnica strogo proti.

O meji se govori le na vsake tok cajta (pred volitvam), zato ker je to že postala tradicija in tudi poceni nabiranje volilnih glasov. Vedno je isto. Tisti ki je na oblasti, mora "požret kar mu drugi skuha". Od dogovarjanja o incidentih v piranskem zalivu do incidentov na hotizi itd itd.

Zakaj se ravno v zadnjem času ribiči na obeh straneh meje ne morejo videti na morju, če so pa prej lahko mirne volje lovili skupaj na istem teritoriju. Zato ker so jih politiki podpihovali k nestrpnosti in nič drugega.
_________________
Tko ni za nas je protif nam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Chope
Bog in batina


Pridružen/-a: 11.07. 2006, 05:10
Prispevkov: 1974

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2010 15:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

štakor je napisal/a:

Če se spomnite se je že Janša v svoji vladi dogovarjal o arbitraži ali pa mednarodnem sodišču, pa je bila levica strogo proti. Sedaj kopa je levica na oblasti, je pa desnica strogo proti.


Odgovoril ti bom le na tole; Tudi leta 1991 se je bilo potrebno dogovoriti o samostojni Sloveniji, pa ni hudič, da se ne bi dogovoril o meji s Hrvaško. To mislim na slovensko politiko, da bi potem skupaj nastopili, z istimi argumenti ZA Slovenijo. Zapret bando v klet, pa brez vina pa mesa, pa bi se hitro dogučali.
Tudi zaradi tega je potrebno glasovati PROTI
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Hrastnigg Seznam forumov -> Politični Hrastnik
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.