Hrastnigg Seznam forumov Hrastnigg
Forum Hrastnika
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




RTH - podaljševanje proizvodnje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Hrastnigg Seznam forumov -> Hrastnik - ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
štakor
Škof


Pridružen/-a: 27.12. 2007, 10:24
Prispevkov: 558

PrispevekObjavljeno: 14 Nov 2011 10:24    Naslov sporočila: RTH - podaljševanje proizvodnje Odgovori s citatom

Citiram:

V Rudniku Trbovlje Hrastnik (RTH) so se v okviru vizije razvoja zasavske energetike po letu 2012, ko se bo proizvodnja premoga v RTH dokončno zaključila, ob iskanju rešitev in možnosti razvoja na področju obnovljivih virov energije lotili tudi preučitve možnosti nadaljnjega izkopavanja rjavega premoga. V ta namen je bila že izvedena posebna študija z naslovom »Možnost za izvedbo odkopavanja premoga v območju Brnica«, ki je služila kot osnova za predlog odprtja novega rudnika v občini Hrastnik, je za Energetiko.NET potrdil direktor RTH Aleš Berger.

Kot je pojasnil, je študija pokazala, da bi v primeru odobritve projekta na tem področju lahko pridobivali relativno lahko dostopen in cenovno ugoden energetski vir, ob tem pa bi rudnik zagotavljal tudi približno 100 delovnih mest. Berger ob tem navaja, da je že prva študija pokazala, da bi ob letni proizvodnji 250.000 ton premoga v 25-ih letih izkoristili okrog šest milijonov od skupno evidentiranih 24 milijonov ton odkopnih zalog premoga.

Finančna vrednost projekta še ni v celoti izdelana, glede na omenjeno študijo pa se za odprtje novega rudnika predvideva okrog šest milijonov evrov investicijskih vlaganj v odpiralne objekte in dodatno še stroški odkupa infrastrukturnih objektov ter opreme, za kar pa konkretne ocene v tem trenutku v RTH še nimajo. Predvidevajo pa, da skupna vlaganja ne bi smela preseči 10 milijonov evrov. »Vsekakor gre za projekt, ki bi bil realiziran brez državne pomoči oz. drugih subvencij,« poudarja Berger.

Omenjena študija je bila zaključena junija letos, nadaljuje pa se s študijo o pripravi poslovnega modela in možnosti njegove aplikacije pri ustanovitvi in organizaciji rudarskega podjetja Rudnik Brnica. Kot pojasnjuje Berger, naj bi bila slednja zaključena v prvem kvartalu prihodnjega leta, pri izdelavi pa ravno tako kot v prvem delu sodelujejo RTH, Termoelektrarna Trbovlje (TET) in Naravoslovno-tehnična fakulteta v Ljubljani, Oddelek za geotehnologijo in rudarstvo, vključeni pa so bili tudi strokovnjaki iz Premogovnika Velenje (PV). Prav tako so že pristopili tudi k izdelavi tehnične dokumentacije oz. k pripravi rudarskega projekta za izkoriščanje premoga na tem območju.

Začetek proizvodnje možen že čez dobri dve leti
Na vprašanje, kdaj naj bi začeli projekt v Brnici tudi konkretno izvajati pa Berger odgovarja, da bodo poslovne in tehnične osnove predvidoma zaključene v začetku naslednjega leta. »Po najboljšem scenariju bi prva pripravljalna dela lahko stekla proti koncu leta 2012, v tem primeru pa bi lahko s proizvodnjo pričeli že v letu 2014,« pojasnjuje direktor RTH. Obenem meni, da je predvideno odprtje novega rudnika povsem sprejemljivo tudi glede evropske zakonodaje na področju izrabe energetskih virov, saj gre za nov pravni subjekt.

Pravni status novega rudnika Brnica sicer še ni popolnoma določen, se pa v ta namen že pripravlja študija, ki bo v kratkem zaključena, navaja Berger. Med možnimi variantami so poseben rudniški obrat, obrat TET ali nova pravna oseba, njegove ustanoviteljice pa bodo zainteresirane energetske družbe. Pri oblikovanju novega podjetja in razmerjih med družabniki bo imel odločilno vlogo tudi Holding slovenskih elektrarn (HSE), kjer so potrdili, da razgovori v tej smeri že potekajo.

Premogovnik Velenje z velikim interesom v projekt

Kot ob tem dodajajo tudi v družbi PV, dokončnih odločitev o oblikovanju družbe in razmerjih med novimi družbeniki še ni in jih je možno izvesti samo v soglasju s HSE. Obenem pa poudarjajo, da je PV vsekakor zainteresiran za sodelovanje v tem projektu.

V velenjski družbi so pojasnili, da so seznanjeni z navedeno študijo in predvidenimi količinami izkopa. Kot primerjavo pa navajajo, da PV letno nakoplje štiri milijone ton premoga. PV je zainteresiran za razvoj novega rudnika tudi zato, ker lahko s svojimi visoko usposobljenimi kadri nudi tehnološko podporo pri razvoju in obratovanju rudnika, poudarjajo v družbi.

Projekt še na ravni usklajevanj med partnerji

Vsekakor pa so do sedaj potekali le uvodni razgovori, o možnostih tega sodelovanja pa so se kot zainteresirane stranke pogovarjali direktor PV dr. Milan Medved, direktor RTH Aleš Berger in direktor TET Franc Blaznek.

Medvedu se zdi pri tem ključno, da se obstoječi energetski resursi in energetske lokacije revitalizirajo in izkoriščajo za energetske namene tudi v prihodnjih desetletjih. Energija je namreč nujno potrebna, premog pa bo tako v evropskem kot tudi v svetovnem merilu tudi v več naslednjih desetletjih vodilni in najbolj stabilen energent, poudarjajo v velenjski družbi. Razpoložljive zaloge domačega premoga, ki ga je po ocenah PV možno pridobiti po konkurenčni ceni, pa omogočajo nadaljnjo uporabo te energetske lokacije v TET.

OGLASNO SPOROČILO


Vir: energetika.net



Sicer sem bil o tem obveščen že pred kratkim, s strani knapov ampak sem se odločil še malce počakat na kakšen uradni "članek" o tem.
Torej v RTH premišljujejo o nadaljevanju proizvodnje, ampak ne kot je zgoraj omenjeno, temveč bi premog kopali kar na obstoječih kapacitetah RTHja v Hrastniku pod pretvezo da kopljejo na novih lokacijah.

Torej, zakaj zavajanje javnosti?
Zakaj OGLASNO SOROČILO?
_________________
Tko ni za nas je protif nam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magic
Ovčka


Pridružen/-a: 23.04. 2008, 22:25
Prispevkov: 171
Kraj: sončna strn raufnka

PrispevekObjavljeno: 14 Nov 2011 10:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gverk na brnici PDT_Armataz_01_37 a so regrat nabiral, pa je kdo preglobok nož porinu da je kulm najdu Smejati se na ves glas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Chope
Bog in batina


Pridružen/-a: 11.07. 2006, 05:10
Prispevkov: 1974

PrispevekObjavljeno: 14 Nov 2011 17:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jst se bojim, da ne bodopol pršl un od zamolčanih grobov.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Hrastnigg Seznam forumov -> Hrastnik - ostalo
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.