Hrastnigg Seznam forumov Hrastnigg
Forum Hrastnika
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Velika noč

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Hrastnigg Seznam forumov -> Hrana in hranjenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vaska
Satan


Pridružen/-a: 12.07. 2006, 14:58
Prispevkov: 3286
Kraj: Hrastnk

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2007 21:15    Naslov sporočila: Velika noč Odgovori s citatom

Velikonočna klobasa v merlotu

klobasa v rdečem vinu
hitra in preprosta jed za (velikonočni) zajtrk ali za malico


- 2 para velikonočnih klobas
- 1 liter merlota



Nemci zasedajo prvo mesto po količini zaužitih klobas. Kar 42 % vsega mesa pojedo v obliki klobas.


V Medocu, Francija, je merlot narečni izraz in pomeni majhen kos, ker je barva zrelih jagod tako temna kot perje pri kosu (fr. merle).


priprava
Klobasi položimo v posodo. Prilijemo vino, pristavimo, zavremo in počasi kuhamo 15 minut.

serviranje
Klobaso narežemo, zložimo na krožnik in pokapljamo z omako od kuhanja. Ponudimo jo z jabolčnim hrenom, mandljevim hrenom, smetanovim hrenom, jajčnim hrenom ipd. Pa seveda z dobrim domačim kruhom in s kozarčkom merlota.

nadomestek
■ Velikonočno klobaso lahko nadomestimo s kakšno drugo, na primer s kranjsko klobaso.
■ Vino lahko nadomestimo s pivom; gl. različice.

izboljšanje
Merlotu pred kuhanjem dodamo nekaj žlic mleka.

nasveti
■ Pri nakupu svežih klobas izbiramo vlažne in rožnate izdelke prijetnega vonja in brez suhih robov.
■ Plesen s klobase odstranimo tako, da klobaso zdrgnemo s čisto krpo, ki jo pomakamo v gosto raztopino vode in soli. Na ta način istočasno preprečimo njeno vnovično plesnenje.

triki
Pokanje klobase med kuhanje ali pečenjem preprečimo tako, da klobaso najprej nekaj sekund blanširamo v kropu.

pojasnila
■ Klobase vsebujejo sveže sestavine, zato ne sodijo med trajna živila. Trajnost jim podaljšujemo s sušenjem, obarjanjem, kuhanjem ali/in prekajevanjem.
■ Nariban hren je zelo oster, zato ga pogosto pripravljamo v hladnih omakah, ki njegovo ostrino ublažijo. Še bolj jo omilimo, če nariban hren pred pripravo omake med dlanmi rahlo ožamemo.

različice
gl. klobase; kranjska klobasa v rdečem vinu

ideje
■ Klobaso lahko skuhamo tudi v pivu. Za eno klobaso potrebujemo pol litra piva.
■ gl. mesnine; Velika noč

opombe
Merlot velja za kralja rdečih sortnih vin.

opozorila
Hren sodi med živila, ki vsebujejo zelo veliko C vitamina. Ker ta vitamin pod vplivom zraka hitro oksidira, naribanega hrena ne hranimo, ampak ga pripravljamo sproti.

zdravilni učinki (domnevni)
Hren oziroma hrenove omake so po mnenju etnologov na velikonočni mizi simbolno. Vendar pa ima hren tedaj tudi vlogo pospeševalca sicer težje prebavljivih živil. Hren vsebuje tudi druge zdravilne učinkovine, vendar po mnenju številnih zeliščarjev le tiste korenine, ki jih izkopljemo v mesecih, ki vsebujejo črko r (npr. januar, februar, marec, april).


Pa dober tek vam želim Smeh
_________________
Vsak šum, ki ga dolgo časa poslušamo, postane glas. Smile

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
emol
Duhovnik


Pridružen/-a: 12.11. 2006, 21:12
Prispevkov: 386
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2007 22:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj imata skupnega velika noč in klobasa (ali šunka, ali hren, ali ...)
_________________
Ni ti treba spreminjati sveta, zadošča, če spremeniš kot (perspektivo) gledanja na svet.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
123456
Ovčka


Pridružen/-a: 23.03. 2007, 21:42
Prispevkov: 45

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2007 23:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Amm, določena hrana predstavlja nekaj v zvezi z Jezusom se mi zdi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*_Nikchy_*
Babaroga


Pridružen/-a: 15.07. 2006, 19:05
Prispevkov: 2585
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2007 23:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hren - žeblji
pirh (vino?) - kri
kruh - jezusovo telo

mislm da je prbližn tko....
_________________
Obveščamo vas, da je pošta slovenije prisiljena umakniti znamko z vašim likom, ker je pri kupcih nastal dvom na katero stran morajo pljuniti!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Chope
Bog in batina


Pridružen/-a: 11.07. 2006, 05:10
Prispevkov: 1974

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2007 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na potico si pozabla, ki simbolizirajo krono.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Hrastnigg Seznam forumov -> Hrana in hranjenje
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.