Hrastnigg Seznam forumov Hrastnigg
Forum Hrastnika
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Avtizem

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Hrastnigg Seznam forumov -> Družina je zakon
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vaska
Satan


Pridružen/-a: 12.07. 2006, 14:58
Prispevkov: 3286
Kraj: Hrastnk

PrispevekObjavljeno: 08 Feb 2007 01:34    Naslov sporočila: Avtizem Odgovori s citatom

Zanimiva zadeva, ki o njej vemo zelo malo:


O Avtizmu:

Avtizem je nevrološko - biološka razvojna motnja, pri kateri je prizadet predel za komunikacijo in socialne odnose. Obsega širok spekter motenj, ki imajo razpon od lažjih do težkih oblik. Avtisti se opisujejo kot osebe, ki živijo v "svojem svetu". Veliko avtistov, ki bolje "funkcionirajo", opisujejo dva svetova: "svoj svet" in "zunanji svet". Mnogi opisujejo svoje izkušnje kot "razmišljanje v slikah". Avtizem spremljajo resne motnje v občutenju. Nekateri razlagajo, da so te motnje vzrok avtizma in da jih je potrebno razumeti, da bi se lahko razumela ta razvojna motnja, ki ji pravimo avtizem.

Razširjena definicija.

Avtizem se danes definira kot nevrološko - biološka razvojna motnja, ki se kaže v nezmožnosti razvoja komunikacije s pomočjo govora in ostalih oblik socialne komunikacije.

Študije v ZDA kažejo, da je pojavnost spektra avtističnih motenj v opaznem porastu. V 50-tih letih je bila pogostost 3-4 na 10.000 otrok, v zgodnjih 90-tih letih, pa so statistike zabeležile 1 avtističnega otroka na 166 rojenih.

Avtizem je štirikrat pogostejši pri dečkih kot pri deklicah.

Ena od teorij, ki razlaga avtizem je "teorija misli", ki razumeva motnjo sposobnosti ocene mišljenja in občutenja drugih ljudi. Normalni otroci dosežejo to sposobnost po 4. letu starosti. Nekateri avtistični otroci kažejo izjemne motorične, matematične in druge sposobnosti. Pogosto so obsedeno okupirani s predmeti, ki se gibajo, s svetlobo, tekočo vodo ali vrtečimi predmeti.

Pri večini avtističnih otrok se motnja prepozna šele kasneje v otroštvu, stopnja motnje pa je odvisna največ od inteligenčnega kvocienta. Nekateri otroci se postopoma naučijo govoriti in lahko pokažejo izjemno nadarjenost za npr. matematiko ali umetnost.

Okrog 30% avtističnih otrok dobi epilepsijo. S staranjem se vse avtistične posebnosti še bolj izrazijo. Očitno izboljšanje lahko pričakujemo pri 1 od 20 otrok. Vzrokov za nastanek avtizma ne poznamo, po vsej verjetnosti pa je rezultat vrste dejavnikov.

Kdorkoli se sooči , da je njegov otrok lahko avtističen in ne ve kam se naj obrne je za vas tule link, ki vam bo pomagal:
http://www.avtizem.org/vsebina.asp?str=25&st=0
_________________
Vsak šum, ki ga dolgo časa poslušamo, postane glas. Smile

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Hrastnigg Seznam forumov -> Družina je zakon
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.